Årets byggeprosjekter – på tide å fornye uteområdene rundt boligen?

Senvinter og tidlig vår er et ypperlig tidspunkt for å planlegge våren og sommerens små og store byggeprosjekter. Kanskje har du allerede et tydelig bilde av hva du trenger å gjøres, eller så har du kanskje for en gangs skyld både tid og ressurser til overs for å ta fatt på noen ekstraprosjekter? Uteområdene rundt boligen har mye å si for totalinntrykket, fornyet plen eller vakker belegningsstein kan gjøre en stor forskjell.

Vedlikeholdsfrie områder sparer deg for tid og penger

Selv om du elsker å drive med hagearbeid, kan det likevel være fornuftig å prøve å gjøre uteområdene rundt boligen din så lettstelte og enkle å vedlikeholde som mulig. Da kan du bruke mer tid på de morsomste aktivitetene i hagen.

Når det gjelder oppkjørsler og parkeringsplasser, kan belegningsstein eller naturstein være ekstra flotte alternativer. Noen produsenter tilbyr faktisk både marktegl og takstein, noe som lar deg skape et virkelig gjennomført uttrykk – med «matchende» farge- og materialvalg som går igjen i både tak og uteområder.

Asfalt er for så vidt også et relativt vedlikeholdsfritt materiale, men det er samtidig viktig å huske på at det ikke drenerer på samme måte som et steinlagt område med godt grunnarbeid under. Derfor er ulike typer belegningsstein uten tvil et attraktivt alternativ når du er på jakt etter noe som er både vedlikeholdsfritt og vakkert.

Trenger du å gjøre noe med plenen i år?

En vanlig gressplen trenger en god del pleie og omtanke gjennom sesongene. Du må både klippe gresset, gjødsle og gjerne bruke plenlufter. I tillegg finnes det ulike typer jordforbedringsprodukter som kan bidra til at plenen «puster» mer, og at du får en luftigere og friskere plen.

Å investere i en robotgressklipper kan være både tidsbesparende og praktisk. Ved å la robotgressklipperen klippe plenen oftere enn hva du ville ha gjort for hånd, sørger du for at den også vokser godt gjennom hele sesongen.

Samtidig er det selvfølgelig ikke alle som synes det er spesielt gøy å bruke verken tid eller penger på plen, og da er det greit å huske på at det er mulig å redusere plenarealet ved å sette av mer plass til for eksempel plattinger, steinbed eller områder med busker og planter. Pass på at du ikke skaper mer jobb, ved for eksempel å plante blomster som trenger mye pleie. Når du fornyer uteområdene rundt boligen, er det viktig alltid å ha egne preferanser og ønsker i bakhodet.